Sałatki i surówki

Sałatki i surówki

Sałatki i surówki, często są dopełnieniem danej potrawy, szczególnie obiadu lub występujące, jako przekąski. Najczęstszymi ich składnikami, są owoce egzotyczne lub polskie, warzywa surowe lub gotowane, z dodatkiem sosów: słodkich, słonych, słodko - kwaśnych, ostrych, i kwaśnych; dipów, przypraw, mieszane (warzywa z owocami) np. ananas z kukurydzą, selerem. Sałatki i surówki, są bogate w witaminy i niezbędne dla naszego organizmu mikroelementy, czy sole mineralne. Możemy wyróżnić sałatki i surówki dietetyczne, bio, z dodatkiem mięs np. kurczakiem czy mięsem rybim oraz mieszane. Klasyczne surówki, które przyrządzamy głównie do drugiego dania (obiednego), są to: surówki z porów, z białek kapusty, z czerwonej kapusty, z marchewki, z czarnej i białej rzepy, z kapusty pekińskiej, z kapusty pekińskiej i winogron, z selera, z sałaty lodowej i awokado, z zielonej sałaty i sera feta. Sałatki natomiast, które mogą posłużyć również jako przekąska, to: sałatka z marchewki, z buraczków czerwonych, z pieczarek, z selera, tzw. sałatka grecka, sałatka z brokułami, sałatka z kurczakiem, z indykiem i kalarepą, z cielęciną, z oliwkami, jarzynowa, z fasolką szparagową, z kaszą kuskus, z szynką i grejpfrutem. Wszystkie sałatki i surówki urozmaicają naszą dietę w witaminy i niezbędne mikroelementy, dobrze wpływające na nasze zdrowie i nasz organizm.

Przepisy na sosy
Jeżeli chodzi o przepisy na sosy, to mamy różne ich rodzaje podzielone ze względu na zastosowanie i smak (ostry, słodko - kwaśny, łagodny, słodki lub kwaśny). Sos jest gęstym „płynem”, który zawiera w sobie np. zmiksowane lub posiekane...
Potrawy pieczone
Potrawy pieczone nie tylko są dużo zdrowsze od smażonych, ale również zachowują swoje wartości spożywcze. Dlatego tez warto użyć foli do pieczenia, dzięki której potrawy zachowają swój smak, ponieważ mięso piecze się wyłącznie własnym...
Smaki i zapachy kuchni świata
Smaki i zapachy kuchni świata to podróż kulinarna po różnych zakątkach świata, gdzie jadane są przeróżne tradycyjne dla danego kraju potrawy. W Polsce powstało mnóstwo restauracji, gdzie szefami kuchni regionalnej są osoby zza granicy, przygotowujące...

automaty do kawy